Skip to main content
Магазин

Зошто чашите не треба да се оставаат наопаку по миењето

19/08/2025  16:09

Иако навиката да се ставаат чашите наопаку по миењето изгледа како практично решение – пред сè заради исцедување на водата и избегнување на наталожување прашина – експертите предупредуваат дека оваа пракса всушност е штетна и може да доведе до оштетување и пократок век на траење на чашите.

Научното објаснување е едноставно: работ на чашата е најкршливиот и најделикатниот дел. Кога таа ќе се постави наопаку, целата тежина на стаклото се концентрира токму на работ, кој со текот на времето може да попушти и да предизвика пукање или кршење.

„Некои чаши за пиење имаат особено тенок и чувствителен раб кој не е дизајниран да ја издржи целата тежина на стаклото. Ако ги поставите наопаку, се создава прекумерен притисок на работ, што ја зголемува веројатноста чашите да се скршат,“ објасни Ки Вагнер за The Sun.

Ова значи дека иако практиката можеби изгледа хигиенска и корисна, особено за да се избегне собирање прашина, таа во суштина може да предизвика повеќе штета отколку корист. Експертите препорачуваат чашите да се чуваат исправени, но на суво и чисто место, евентуално во затворен шкаф или полица, за да се спречи наталожување нечистотии.

Со тоа, освен што се продолжува векот на траење на чашите, се избегнуваат непријатни ситуации со пукање на стакло при секојдневна употреба.