Од вредните раце на Руменка Димовска од с. Арвати, кошничка полна со производи од недопрената природа на Ресенско

Преземено од Агротим.мк

На 900 метри надморска височина, во пазувите на планината Баба се наоѓа преспанското село Арвати, каде што живее Руменка Димовска, неуморна жена, која произведува јаболка и подготвува различни овошни преработки од продукти набрани во недопрената природа на нејзиното село.

„Нешто најнеблагодарно е да се фрла храна што е произведена со труд и многу љубов. Затоа решив да започнам со сушење на овошје, првенствено на јаболката од нашите овоштарници“, ни открива Руменка, која е членка на Националната федерација на фармери, за тоа како решила да почне да произведува сушено овошје.

Јаболката ги суши во сушара, без никакви додатоци, а како што ни кажа Руменка, доколку е добро спакувано, сушеното овошје може да стои и цела година без да ги загуби својствата.

Освен сушени јаболка, Руменка произведува и секаков вид домашни слатка и мармалади од шипинки, смоква, дренки, ликери, чаеви од планинско оригано, и секакви други лековити билки, сокови од дуња и автохтони боровинки кои ги собира од недопрената околина на Арвати.

Еден од врвните деликатеси што ги произведува е сушен вргањ собран во недопрената дабова и букова шума во пределот на Баба планина, извор на протеини потребни на човекот. Сушениот вргањ го збогатува вкусот на јадењата, а во кујната на Руменка е неизоставен дел.

Руменка работи заедно со другите жени од Арвати и со здружени сили се обидуваат да ја одржат и зачуваат традицијата. Вели дека има интерес за нејзините производи и дека сѐ повеќе се зголемува бројот на луѓе кои сакаат да пробаат нешто ново, нешто здраво и органско.

Дозволете си незаборавно патешествие до прекрасната ресенска природа, запознајте ги луѓето кои ја правата вашата храна. Семејството Димовски ќе ве пречекаат домаќински со домашни вкусни производи од природата-вргањ печен на жар, шумски плодови, слатко, мармалад, ѓомлезе, пита…

Арвати е село во Општина Ресен, во областа Долна Преспа, во околината на градот Ресен, сместено на околу 3 километри источно од Големото Преспанско Езеро, во длабока живописна пазува на планината Баба, во средишниот дел и од двете страни на реката Шара (позната и како Арватска или Кранска Река).
Низ годините арваштани се занимавале со поледелството и сточарството. Во рамките на поледелството порано преовладувале житарките (’рж, пченица, јачмен, пченка) и градинарските производи (пиперки, домати, лук, кромид, грав, тикви, краставици и др.), а денес преовладува јаболковото овоштарство. Во рамките на сточарството најмногу се одгледуваат говеда, коњи, овци и кози.

Треба да знаете
Последни објави