Германија дозволи трансродовите фудбалери да бираат дали ќе играат во машка или женска конуренција

Германската фудбалска федерација (ДФБ) објави дека трансродовите и не-бинарните фудбалери во Германија ќе можат да бираат дали ќе играат во машки или во женски тимови, во одлука која се однесува за аматерскиот и јуниорскиот фудбал, но и за футсалот.

Одлуката доаѓа откако Светската пливачка федерација (ФИНА) им забрани на трансродовите спортисти да се натпреваруваат во женска конкуренција доколку го поминале пубертетот, а слични одлуки најавија и Светската атлетика, но и Светската фубалска федерација (ФИФА).

Претходно, во Германија, полот утврден на личните документи го одредуваше тимот во кој можеа да играат трансродовите фудбалери, иако од 2018 година во личните документи постоеше опција за „различно“ и „не-утврдено“ во одделот за пол.

Треба да знаете
Последни објави