Search

Исхраната со преработено месо го зголемува ризикот од рак на дојка

Најново спроведено истражување покажа дека исхраната со сланина и шунка и други видови преработено конзервирано месо може да предизвика рак на дојка.

Преработеното месо го зголемува ризикот за заболување од рак на дојка за 9%.

Иако претходни истражувања покажуваа поврзаност меѓу појавата на рак и конзумирањето на преработено месо, научниците сега проучуваа 20 различни резултати на истражувања и дојдоа до ваков заклучок.

Докторка која го водеше ова истражување изјави дека ризикот е сепак многу мал и дека нема простор за паника, но дека не треба да се претерува со овие производи.

„Единствено што треба да направите е да го намалите количеството на црвено и преработено месо во искраната“, препорачува таа.

Треба да знаете
Последни објави