Skip to main content
Магазин

Никогаш не ги загревајте во микробранова печка овие 5 видови храна

14/01/2025  00:09

Микробрановата печка е незаменлив помошник во современите кујни, благодарение на нејзината брзина и удобност. Лесно можете да ја користите за загревање на чај, млеко или храна од претходниот ден, но постојат одредени намирници кои никогаш не смеете да ги загревате во оваа печка. Некои од нив не само што може да предизвикаат опасни реакции, туку и да влијаат на вашето здравје. Во продолжение, ги наведуваме најчестите намирници кои не се препорачува да се стават во микробранова печка.

1. Варени јајца

Експлозијата на варено јајце во микробранова печка не е нешто што се случува често, но ризикот е голем. Јајцето може да експлодира, без разлика дали е излупено или не, поради брзото и нерамномерно загревање.

2. Мајчино млеко

За мајките кои се измолзуваат, микробрановата печка не е добар избор за загревање на мајчиното млеко. Неговата структура може да резултира во нерамномерно загревање, што може да го загрее млекото до температура која ќе го изгори бебето.

3. Сувомеснати производи и паштети

Месните преработки како сувомеснатите производи и паштетите не треба да се загреваат во микробранова, бидејќи процесот на загревање може да ја предизвика оксидацијата на холестеролот. Тоа го прави месото потенцијално многу поштетно за здравјето.

4. Ориз

Иако оризот е вкусен и хранлив, кога се чува на собна температура и се загрева повторно во микробранова печка, може да предизвика раст на бактерии, кои се опасни за здравјето. Заради ова, оризот треба да се загрева на класичен начин, а не во микробранова.

5. Пилешко месо

Пилешкото месо треба да се загрева со внимание. Ако е веќе варено на класичен начин, може да се загрее во микробранова печка, но не треба да се готви во неа. Пилешкото месо содржи салмонела, која може да остане во микробрановата печка ако не е доволно загреано.