За време на празниците, масите се полнат со храна. Сепак, тоа може да има лош ефект врз нашето тело. Која храна треба што повеќе да се избегнува за време на празничните вечери? Стручниот совет е да уживате во празничните специјалитети, но внимавајте на квалитетот и квантитетот за да ги зачувате балансот и здравјето на дигестивниот систем.
Ултраобработена храна и слатки
Нутриционистката Еви Вајтхед советува да се намали потрошувачката на ултраобработена храна како чоколадо, бонбони и чипс за време на празниците, бидејќи „нашите црева не сакаат таква храна“. Таа препорачува да се избере храна што е колку што е можно послична на природната форма. Нутриционистката Шарлот Вотс ја нагласува важноста на квалитетот пред квантитетот. Таа вели дека е подобро да се изедат „неколку квалитетни коцки чоколадо отколку големо количество евтино чоколадо“. Од друга страна, диететичарката Кристин Бирн истакнува дека повременото уживање во ултраобработена храна не е штетно, но советува да се фокусираме на хранлива храна како овошје, зеленчук, цели зрна и јаткасти плодови.
Големи порции
За време на празниците лесно е да се претера со количеството храна во чинијата, но експертите предупредуваат на можни последици како надуеност. Диететичарот Никола Лудлам-Рејн препорачува да јадете бавно, да уживате во секој залак и да ги слушате сигналите за ситост за да избегнете прејадување. Тој истакнува дека јадењето додека не се заситите ви овозможува да ги внесете потребните хранливи материи без непотребно оптоварување на вашиот дигестивен систем.
Пржена храна и масло
Експертите советуваат да се намали маслото, а наместо пржење и традиционално печење, користете поздрави методи како што се готвење на пареа и печење на топол воздух. Повременото консумирање пржена храна во мали количества не е штетно, но претерувањето може да предизвика дигестивни проблеми како надуеност и непријатност. За полесно варење, изберете посни парчиња месо и намалете ја употребата на додадени масти, како путер и маргарин. Додавањето гарнир со богати влакна, како што е пире од слатки компири, може да го помогне варењето. Иако големото количество масти може да го оптоварува дигестивниот систем, квалитетните масти и протеините се важни, особено во зима, но умереноста е клучна.
Умереност наместо забрани
Празниците се време на радост, па целосното избегнување на омилената храна може да биде контрапродуктивно. Темното чоколадо и вареното вино, на пример, имаат антиоксидантни придобивки кога се консумираат во умерени количества. Наместо да прескокнувате оброци или да си поставувате строги ограничувања, јадете редовно и следете колку се чувствувате сито. Стручниот совет е да уживате во празничните специјалитети, но внимавајте на квалитетот и квантитетот за да ги зачувате балансот и здравјето на дигестивниот систем.