Skip to main content
Живот

Подгответе леб без месење: Идеален додаток на секој оброк

20/09/2025  20:48

Овој рецепт за леб без месење е одличен за да го имате при рака и е совршен за сендвичи. Можете да го прилагодите времето на подготовка за да одговара на вашата рутина.

Ќе ви треба: 500 грама остро бело брашно + дополнително брашно за посипување, едно кесиче инстант квасец, 10 грама сол и растително масло.

Подготовка: Измешајте го брашното, квасецот и солта во голем сад. Додадете 325 милилитри топла вода и измешајте ја смесата од брашно и вода додека нема грутки. Покријте и оставете настрана еден до два часа додека тестото не нарасне.

Намастете тава за леб со малку растително масло. Превртете го тестото на набрашнета површина. Израмнете го тестото малку, формирајќи го во квадрат. Притиснете го горниот раб на тестото во центарот и притиснете го, потоа свиткајте ги левата и десната страна во центарот.

Свиткајте го горниот раб на тестото кон вас, малку по малку, притискајќи го да се затвори додека го тркалате. На крајот од процесот, ставете го во калап. Покријте и оставете го да отстои 45 минути до еден час.

Ставете го лебот во рерна на највисока можна температура. Кога лебот ќе се дуплира во големина, прелијте го со малку вода. Намалете ја температурата на 200 или 180 степени.

Печете околу 40 минути. Извадете го од рерна и оставете го да се олади.