
За време на празниците масите се полнат со храна, но тоа може да има негативен ефект врз нашето тело. Стручниот совет е да уживате во празничните специјалитети, но да внимавате на квалитетот и количеството за да го зачувате балансот и здравјето на дигестивниот систем.
Нутриционистката Еви Вајтхед советува да се намали потрошувачката на ултраобработена храна како чоколадо, бонбони и чипс, бидејќи „нашите црева не сакаат таква храна“. Таа препорачува избор на храна што е колку што е можно послична на природната форма. Нутриционистката Шарлот Вотс нагласува дека квалитетот е поважен од количеството, а диететичарката Кристин Бирн советува да се фокусираме на хранлива храна како овошје, зеленчук, цели зрна и јаткасти плодови.
Лесно е да се претера со количеството храна, што може да предизвика надуеност. Диететичарот Никола Лудлам-Рејн препорачува бавно јадење, уживање во секој залак и следење на сигналите за ситост за да се избегне прејадување.
Експертите советуваат намалување на маслото, а наместо пржење, користење поздрави методи како готвење на пареа или печење на топол воздух. Повремената консумација на пржена храна не е штетна, но претерувањето може да предизвика дигестивни проблеми. За полесно варење, изберете посно месо, намалете додадени масти и додадете гарнир со влакна, како пире од слатки компири. Квалитетните масти и протеини се важни, особено во зима, но умереноста е клучна.
Празниците се време на радост, па целосното избегнување на омилената храна може да биде контрапродуктивно. Темното чоколадо и вареното вино, на пример, имаат антиоксидантни придобивки кога се консумираат умерено. Наместо строги ограничувања, јадете редовно и следете колку се чувствувате сито. Стручниот совет е да уживате во празничните специјалитети, но да внимавате на квалитетот и количеството за да го зачувате балансот и здравјето на дигестивниот систем.


