Search

Еве неколку намирници кои можат да ги влошат работите за време на сезонски алергии

Сезонските алергии погодуваат милиони луѓе, а двата најчести типа се алергиски ринитис и алергиски конјунктивитис. Бидејќи повеќето се предизвикани од полен, сезонските алергии може да се влошат во одредени периоди од годината во зависност од тоа дали алергенот на полен е дрво (март/април), трева (јуни/јули) или плевел (август/септември).

Симптоми на алергија се кивање, кашлање, течење на носот или чешање на очите и грлото, што значително го отежнува секојдневниот живот. Покрај земање лекови против алергија, постојат и намирници кои треба да се избегнуваат за полесно да го пребродат заболените од алергии овој период од годината.

Храна која содржи профили, кои се протеини слични на протеините од полен од бреза и може да предизвикаат симптоми како што се оток или чешање во устата, јазикот или усните: праски, сливи, кајсии, јаболка, киви, круши, цреши, моркови, целер, бадеми, лешници, кикирики, соја, ким, магдонос.

Ако сте алергични на полен од ајдучка трева, храната која може да предизвика симптоми кои вклучуваат чешање или печење во устата и грлото и кашлање се сончогледи, банани, краставици, дињи, тиква и киви. Оние кои се алергични на полен од трева треба да избегнуваат храна која содржи ликопен бидејќи може да предизвика алергиски реакции.

Тоа значи дека ќе треба да се воздржат од домати, кикиритки, блитва и целер. Исто така, премногу зачини во храната може да ги влошат симптомите на алергија како што се течење на носот и насолзени очи, пишува на веб-страницата „medicin.net“. Пржената храна и храната направена со рафинирано брашно, шеќер или тони сол исто така може да ги влошат симптомите на алергија. Луѓето кои се алергични на полен од трева не треба да пијат пиво бидејќи тоа може да ги влоши симптомите на алергија.

Треба да знаете
Последни објави