Search

НАСА ќе изгради иновативен авион на соларна енергија за истражување на Марс

Инструментот во рана фаза, наречен MAGGIE, ќе бара вода на Марс од горната атмосфера на планетата. Всушност, MAGGIE штотуку ја доби својата прва транша од финансирање од НАСА на долгиот пат до подготвеноста за лет.

MAGGIE, интелигентен истражувач на Марс за воздух и земја, е вертикално возило за полетување и слетување на соларна енергија. Неговиот технички опис наведува дека може да прелета до 179 километри со едно полнење и е способен да прелета речиси 16 километри во една марсовска година, што е еднакво на приближно 048 месеци на Земјата.

Летајќи на 1.000 метри над Црвената планета, MAGGIE ќе се фокусира на три мисии: потрага по вода, подобро разбирање на изворот на слабото магнетно поле на Марс и потрага по сигнали од неостварливиот метан (кој може или не е сигнал за живот).

Забелешката за MAGGIE е дека технологијата е во рана фаза на развој, напиша главниот истражувач Ге-Ченг Жа во техничките белешки на мисијата. Иако концептот „се чини изводлив“, Жа повикува на понатамошни истражувања „во услови на атмосферата на Марс“, која би била за помалку од 1 процент пониска од онаа на Земјата на ниво на морето.

Обезбедувањето на финансирањето од првата фаза од NIAC ќе овозможи концептот да продолжи, рече Жа, објаснувајќи и дека вселенското летало еден ден ќе биде корисно за истражувања од големи размери.

Треба да знаете
Последни објави