Search

Три намирници за долговечност

Многу луѓе посакуваат да постои начин да се обезбеди долговечност, а јадењето три вида храна може да ги зголеми шансите да живеете до 100.

Ден Бутнер се прослави со проучување на пет региони низ светот каде жителите редовно доживуват длабока старост. Тој ги повика луѓето да обрнат внимание на едно посебно место – полуостровот Никоја во Костарика.

Според Ден, ова место има најниска стапка на смртност на средна возраст во светот, што значи дека Никојаните најверојатно ќе ја преживеат средната возраст.

Гуруто за долговечност тврди дека три намирници кои ги консумираат дневно во голема мера помогнале за нивната долговечност.

Пченка

Прва на листата е пченката. Жителите на полуостровот Никоја го користат за да направат вкусни тортиљи од цели зрна.

Во својата документарна серија „Живеј до 100“ за Нетфликс, авторот рече дека жителите на Никоја традиционално ја обработуваат пченката со натопување на зрната пченка во пепел за да ја зголемат нејзината хранлива вредност.

Пченката е богата со растителни влакна, а тортиљите се богати со сложени јаглехидрати.

Тиква

Следна на листата на намирници за долговечност на Дан беше тиквата, која е богата со витамини А, Б и Ц, како и со магнезиум и калциум, кои се неопходни за здравјето на коските, крвта и срцето.

Грав

Ден рече дека жителите на Никоја редовно додаваат грав во своите оброци, уживајќи во пет различни видови.

Црниот грав е силно вклучен во јадењето наречено гало пинто.

Гравот е главен елемент во исхраната на многу други Сини зони – вклучувајќи ги Икарија во Грција и Сардинија во Италија.

Треба да знаете
Последни објави