Search

Отрезнувачки факти за врската помеѓу алкохолот и ракот

Постои итна потреба да се подигне глобалната свест за директната врска помеѓу консумирањето алкохол и ризикот од рак.

Тоа беше пораката што ја пренесе д-р Изабел Сорјоматарам од Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC), во Лион, Франција, на сесијата за алкохолот и ракот на Годишниот состанок на Европското здружение за медицинска онкологија (ESMO).

Алкохолот е еден од најважните фактори на ризик за развој на различни видови на рак. Поконкретно, докажано е дека алкохолот предизвикува најмалку седум видови на рак, вклучувајќи рак на устата, фаринксот, грлото, хранопроводникот, црниот дроб, дебелото црево и дојката.

Алкохолот исто така го зголемува ризикот од рак на желудникот, панкреасот и простатата.

Експертите објаснуваат дека алкохолот во телото се претвора во ацеталдехид, кој е силен канцероген. Ацеталдехидот ја оштетува ДНК и ја спречува нејзината поправка.

Алкохолот исто така го зголемува нивото на естроген, кој го стимулира растот на клетките на ракот на дојката и влијае на апсорпцијата на фолатите на витаминот Б кој е важен за одржување на здравјето на клетките.

Затоа е потребно придржување до препорачаните граници за умерено консумирање, кои не се повеќе од еден пијалок дневно за жени и не повеќе од два пијалоци дневно за мажи. Исто така, треба да избегнува пиење алкохол додека се пуши тутун, бидејќи овие два фактори на ризик се размножуваат и дополнително го зголемуваат ризикот од добивање рак.

Малигните тумори поврзани со алкохол може да се спречат. Со намалување или прекинување на употребата на алкохол, може значително да се намали ризикот од развој на овие опасни болести.

Треба да знаете
Последни објави