Search

Маричиќ за Поглавје 23: Судската реформа клучна за пристапување во ЕУ, имаме уште за работа

Дводневниот билатерален скрининг состанок за Поглавјето 23, „Правосудство и фундаментални права”, покажа дека имаме системски капацитет и подготвеност да го надоградиме со европските правила на функционирање, оцени вицепремиерот задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ по завршувањето на скрининг состанокот во Брисел.

– Спроведувањето на судската реформа ќе биде пресудна во преговорите со ЕУ. Членството во Европска Унија е наша стратешка цел, а сите обврски кои треба да ги исполниме за да успееме во тоа, ги преземаме заради обезбедување на граѓаните ефикасни институции кои ќе работат врз европските стандарди и принципи, рече вицепремиерот Маричиќ, кој е и главен преговарач со ЕУ.

Виепремиерот задолжен за европски прашања, како што соопштија од СЕП, истакна дека Поглавјето 23, „Правосудство и фундаментални права” бара темелен пристап и оти нè чека уште многу работа, но дека политичка волја и заложба има за спроведување на реформите со видливи резултати.

– Политичка волја имаме и спремни сме за забрзано реформирање, со конкретен план и задачи за секоја институција. Усогласеноста е на добро ниво, сега мораме да се фокусираме на активностите кои ќе дадат мерливи резултати, кои имаат директно влијание врз секојдневниот живот на граѓаните, посочи Маричиќ.

Според него, процесот на проширување ќе биде движечка сила за реформите, за демократијата, слободата на медиумите, граѓанските слободи и владеењето на правото и сите институции треба максимално да се посветат.

Главниот преговарач е убеден дека може да се исполнат задачите кои Европската комисија ги бара во оваа област и најави дека следува период во кој ќе се работи на планирање на реформите и подготвување на Патоказот, кои треба во пракса да дадат брзи резултати.

Во овие два дена македонскиот преговарачки тим презентираше на три теми: Антикорупција и фундаментални права, со акцент на антикорупциската политика и законодавството во однос на справување и борбата со корупцијата, административните капацитети и инструменти, евиденција, степенот на усогласеност и судство, низ дваесет и четири презентации.

Билатералните скрининг состаноци за Кластер 1, „Фундаментални вредности” продолжуваат следната недела. В понеделник ќе се одржи билатерален скрининг за областа „Економски критериуми”, во вторник за областа „Реформа на јавната администрација” и Поглавје 32 „Финансиска контрола”, а в среда ќе се за областа „Функционирање на демократските институции”.

Билатералните скрининзи за трите области – Економски критериуми, Реформа на јавната администрација и Функционирање на демократските институции се одржуваат прв пат согласно новата методологија, наведуваат од СЕП.

Треба да знаете
Последни објави