Вкусни полнети пиперки по рецепт на вашите баби

Полнетите пиперки во лето се еквивалент на сарма во зима, а нивната подготовка е речиси иста.

Рецептот за полнети пиперки е прилично едноставен и, ако се придржувате до него, ќе направите вкусен оброк ист како што го правеа вашите баби.

Ова јадење може да се направи на неколку начини, а најдобар е класичниот – пиперки полнети со месо и ориз.

Состојки: Жолти пиперки или бабури со средна големина (10-12 пиперки), 1 кг мелено месо (мешано говедско и свинско или чисто говедско), 7 дл течен домат,230 гр ориз, 1 јајце, 1 кромид, половина чешне лук, вегета, сол, црн пипер, 2 лажички црвен мелен пипер, мало купче ситно сечкан магдонос, 3 дл вода,мала чаша брашно.

Подготовка на смесата за полнење: Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и ставете ги да се динстаат во загреаното масло. Кога кромидот малку ќе потемни, додадете го оризот и продолжете да динстате околу две минути. По завршувањето, оставете ја смесата да се излади.

Во поголем сад, потоа измешајте го месото, едно јајце, оризот, кромидот, лукот и зачини. Мешајте ја смесата со рака додека не стане компактна.

Начин на приготвување: Наполнете ги пиперките со смесата. Во голем тенџере или тава, сварете домати со вода. Додадете сол и црн пипер по желба и оставете го сосот да зоврие, а потоа во него додадете ги претходно наполнетите пиперки.

Гответе на тивок оган додека месото не омекне. Од час и половина до два.

Кон крајот на готвењето, додадете лажичка брашно измешано со малку вода во која сте додале мелена црвена пиперка. Ако сте љубител на традиционална запршка, испржете го брашното во малку масло, лук и црвен пипер. Истурете вода и мешајте додека не ја добиете саканата густина на сосот и додадете го во садот.

Треба да знаете
Последни објави