
Лубеницата е една од омилените летни задоволства, но изборот на совршената може да биде многу тежок. Но, еден трик ќе ви помогне да изберете блага лубеница.

Има голем број методи што истакнуваат како да изберете сочна и слатка лубеница, а многу често се наведува дека појавата на нејзините зелени линии може да помогне во изборот.
Кал Хакс, раководител на одгледувањето во Coosaw Watermelon and Blueberry Farm во Јужна Каролина, објасни што претставуваат зелените линии на лубеницата и како да се избере најслатката лубеница.
„Формирањето на мрежаста мрежа е природна абнормалност кај лубениците што се јавува кога тие брзо зреат од рана фаза“, објаснува Хакс.
Брзото и ефикасно зреење бара правилен баланс на високи температури на околината и плодна почва, а формирањето на таканаречена мрежа може да биде несакан ефект од овој брз процес. Ова исто така значи дека лубеницата треба да биде слатка.
Значи, формирањето на зелени линии се случува за време на брзото зреење, но може да биде и индикатор за слатка лубеница.
Но, Хакс вели дека постои подобар начин да се каже дали лубеницата е навистина слатка. Тој предлага да се бараат црни точки на дното од лубеницата.
Дополнително, Хакс препорачува неколку други визуелни знаци кои ќе ви помогнат да ја изберете совршената лубеница. Најдобрата лубеница треба да има многу дефинирани ленти помеѓу светло и темно зелена боја на кората и убав жолт центар што укажува дека лубеницата е зрела.