Skip to main content
Живот

Каде ја правиме најголемата грешка кога подготвуваме кисела зелка за зимница?

13/11/2025  19:49

Д-р Светлана Станишиќ, доктор по физичка хемија, предупредува каде се греши кога се подготвува туршијата за зимница.

Вистинската ферментација бара само сол, вода и потопен зеленчук.

Туршијата има лековито дејство врз дигестивниот систем, а има тврдења дека дури помага и во регулирањето на шеќерот во крвта. Зошто киселата зелка е здрава и колку е корисна природната ферментација за имунитетот и доброто здравје, откри Светлана Станишиќ, доктор по физичка хемија, во емисијата „Јутру“ на Прва ТВ.

„Што се однесува до ферментираните производи, кога станува збор за зеленчук, да почнеме со тоа што ако јадеме било каков зеленчук, тоа е одлично, но има одредена разлика. Значи, јадеме кисела зелка, кисели краставички, туршија и други работи, каде што покрај консумирањето влакна, што е типично за другите видови зеленчук, можеме да консумираме и некои корисни бактерии, но има разлика. Зависи од начинот на подготовка“, рече Светлана Станишиќ и додаде:

„Кога подготвуваме кисела зелка, како што знаете, ја потопуваме во солен раствор и тој солен раствор овозможува размножување на лактобацил, односно добри бактерии кои придонесуваат за нашата микрофлора и црева, а во исто време го спречува размножувањето на патогени кои би можеле да предизвикаат болести. Така добиваме производ каде што внесуваме голем број пробиотски соеви и ова е нешто што во голема мера придонесува за цревната флора“, рече докторката.

За да има таков ефект, растворот мора да содржи само вода и сол.

„Некои луѓе ставаат оцет, а оцетот го спречува размножувањето на лактобацилите, односно тие корисни бактерии, па во таа смисла нема вистинска ферментација. Сè што е туршија, што е подготвено со раствор од оцет и каде што е додаден конзерванс, многу често ние, всушност, не успеваме да внесеме добри бактерии. Овие производи го немаат тоа, бидејќи киселината што ја чувствуваме не потекнува од бактерии, односно од млечната киселина што ја создале бактериите, туку потекнува од самиот оцет“, предупреди Станишиќ.

„И ќе забележиме меурчиња, кои се знак на ферментација. Значи, тоа е јаглерод диоксид што се ослободува бидејќи бактериите внатре грицкаат корисни јаглехидрати и се размножуваат. Значи, кога внесуваме така подготвена кисела зелка, навистина ѝ помагаме на нашата цревна флора бидејќи внесуваме голем број живи пробиотски соеви“, рече д-р Станишиќ.