
Многумина од нас имаат навика едноставно да го истураат искористеното масло во мијалникот по готвењето. Но, оваа навидум безопасна постапка создава огромни проблеми.
Според податоците собрани во Велика Британија, домаќинствата истураат околу 18 милиони литри масло за готвење во канализација секоја година, а речиси половина од населението признава дека го прави тоа. Последиците се сериозни и скапи.
Освен што предизвикува непосредни проблеми како што се затнатите цевки во домот, кои честопати бараат скапи водоводни интервенции, насобраното масло во канализацискиот систем создава огромни „мрсни ледени брегови“. Овие масивни затнувачи, кои претежно се состојат од стврднато масло и влажни марамчиња, можат да ги блокираат целите канализациски цевки.
Скриена опасност во вашите цевки
Многумина не се свесни што да прават со отпадното масло, истакнува Сузан Мекензи, директорка за продажба во „Лајфсајкл Оилс“, компанија која рециклира масла од прехранбената индустрија.
– Маслото ги затнува одводите и канализацијата, предизвикувајќи бројни проблеми за компаниите за вода и животната средина. Поголемиот дел од отпадното масло што не завршува во одводот завршува во обичен смет ѓ и депонии – објаснува таа.
Покрај затнувањето, излевањата на нафта се исклучително штетни за водните патишта.
– Кога маслото ќе стигне во реките и езерата, тоа е фатално за животните. Го намалува нивото на кислород во водата, ги задушува живите суштества, ја прави водата токсична и го нарушува целиот екосистем – додава таа.
Маслиновото масло не е исклучок
Некои сметаат дека течните масла, како што е маслиновото масло, се „побезбедни“ за истурање бидејќи остануваат течни на пониски температури. Сепак, Сузан нагласува дека ова е опасна заблуда, пишува Yahoo.
– Ниту едно масло не треба да оди во одвод – предупредува таа.

