Лукот со право се вбројува меѓу најмоќните суперхрани кога станува збор за здравјето на срцето и целокупната заштита на организмот. Овој скромен, но неверојатно ефикасен зеленчук е познат како еден од најсилните природни антибиотици, кој успешно помага во борбата против 14 различни видови инфекции.
Покрај тоа што е одличен за зајакнување на имунитетот, лукот е богат со пробиотски влакна што ги поттикнуваат добрите бактерии во цревата, придонесувајќи за подобро варење и цревна флора. Неговите лековити својства помагаат во намалување на нивото на холестерол, разградување на киселините во црниот дроб и превенција од бактериски и вирусни инфекции.
Главниот „виновник“ за сите овие придобивки е алицинот – супстанца што се ослободува кога лукот се сече или згмечува. Алицинот делува како силен антиоксиданс кој го елиминира оксидативниот стрес и ги неутрализира слободните радикали во телото. Најдобар ефект се постигнува со консумирање свежо згмечен лук, по кратко чекање од 5 минути, за да се активира алицинот.
Редовната консумација на лук помага во:
• Намалување на крвниот притисок
• Спречување на создавање на згрутчувања
• Подобрување на еластичноста на крвните садови
• Јакнење на срцевиот мускул и заштита од васкуларни заболувања
Лукот е вистински дар од природата – лесно достапен и неопходен за секојдневна исхрана, тој е вашата најдобра природна заштита за здраво срце и посилен имунитет.