
Иако на почетокот може да изгледа помалку привлечно, кората од лубеница може значително да ја збогати вашата исхрана и да го намали отпадот во кујната, објавува Net.hr.
Без разлика дали сакаме да вкусиме нови вкусови, да пробаме поодржлив начин на готвење или едноставно да ја искористиме храната, кората од лубеница е нешто што вреди да се открие.
Зошто да се користи кора од лубеница?
Препознавањето на хранливата вредност на кората од лубеница е првиот чекор кон нејзина употреба. Иако нејзиниот вкус е неутрален, а текстурата цврста, кората е изненадувачки богата со хранливи материи.
Важно е да се обрне внимание на неговите придобивки за да се разбере зошто е добро да се вклучи во вашата исхрана.
Богато со цитрулин
Белиот дел од лубеницата е особено корисен за кардиоваскуларниот систем поради високата концентрација на аминокиселината цитрулин. Иако цитрулинот се наоѓа и во црвениот дел, неговата концентрација во белиот слој е многу поголема.
Кога цитрулинот се внесува, тој се претвора во бубрезите во аргинин, што е неопходно за производство на азотен оксид, молекула која го подобрува здравјето на крвните садови.
Цитрулинот делува така што ги опушта и шири крвните садови, што го подобрува протокот на крв, го намалува крвниот притисок и го олеснува срцето. Ова исто така го намалува ризикот од хипертензија и придонесува за подобра циркулација, што обезбедува подобро снабдување на клетките со хранливи материи и кислород, што е важно за мускулите, но и за мозокот.
Овој процес може да помогне во спречување на атеросклероза, состојба што го зголемува ризикот од срцев удар и мозочен удар.
Спортистите исто така можат да имаат корист бидејќи подобрениот проток на крв овозможува подобар довод на кислород до мускулите, што може да ја зголеми издржливоста и да го забрза закрепнувањето.