
Познатиот турски појадок, кој е нераскинлив дел од турската култура и традиција, е кандидат за Листата на нематеријално културно наследство на УНЕСКО (Организација на Обединетите нации за образование, наука и култура). Турскиот појадок е светски познато кулинарско искуство што секој посетител на Туркије треба да го доживее. Нуди разновиден спектар на јадења, од разни сирења, до маслинки, домашни колачи, свежи домати и краставици, сувомеснати производи, јајца подготвени на различни начини, крцкав, свежо печен леб, како и џемови од сезонско овошје, природен мед и густа павлака. Ваквата гастрономска понуда е дополнета со миризлив турски црн чај.

Традиционално, појадокот во Туркије е оброкот што се ужива пред пиење кафе. Тој е исклучително обилен и има важен социјален карактер во турскиот начин на живеење. Туркије нуди култура на појадок што варира во различни региони, но и покрај регионалните варијации, одредени јадења постојано се појавуваат на сите турски трпези за појадок.

Сирењето и маслинките се меѓу најзначајните компоненти на турскиот појадок, како и свежиот зеленчук и овошје. Сезонскиот зеленчук, особено сочните летни домати и краставици, се служат со малку маслиново масло и прстофат сол, придружувајќи ги различните видови сирење и маслинките. Дињата и лубеницата често се освежителен додаток на намазот во лето, внесувајќи сладок контраст на солените јадења.

Јајцата се уште една неизоставна компонента на турскиот појадок и се подготвуваат во различни стилови, од омлети, до меко варени или поширани. Пецивата се исто така суштински дел од искуството. На крцкавиот и свежо печен леб честопати му се придружуваат симит, погача, пиши и ѓозлеме. Богатата трпеза се комплетира со слаткиот вкус на турските џемови и мармалади, често домашни и полни со вкус на сезонско овошје. И секако, сето ова е придружено со црн чај, послужен во чаши во облик на лале.