Skip to main content
Магазин

Не пијте вода што стоела со часови пред да го прочитате ова

08/04/2025  22:24

Дали сте забележале дека водата што стоела неколку часа во чаша има чуден, „застоен“ вкус? Тоа не е само ваше чувство – постои научно објаснување зад оваа појава.

За разлика од храната, водата не содржи шеќери или белковини, но токму затоа лесно впива материи од воздухот. Кога водата стои на отворено, таа апсорбира јаглерод диоксид од воздухот, кој потоа се претвора во карбонска киселина. Оваа киселина ја менува pH вредноста на водата, правејќи ја поблага и со поинаков вкус.

Покрај тоа, водата што стои отворена во чаша неколку часа е изложена на бактерии, прашина и други микроскопски честички од околината. Иако тоа не ја прави директно штетна, сепак влијае на нејзиниот вкус и чистота.

Затоа, иако одстоената вода не е расипана, следниот пат кога ќе видите полна чаша на масата од синоќа – можеби е подобро да си налеете свежа.