Search

Премногу сол во храната – ризик од рак на желудникот

Во свет каде што храната е често синоним за уживање, солта игра клучна улога во обликувањето на нашите омилени вкусови. Сепак, една неодамнешна студија на Универзитетот во Виена фрла светлина на темната страна на дневниот внес на оваа супстанца.

Кујнската сол, во умерени количини, е неопходна и важна за здравјето на луѓето, бидејќи игра важна улога во биохемиските процеси во организмот. Поради прекумерното консумирање, сепак, солта станува опасност за луѓето.

Истражувањата покажуваат дека луѓето кои редовно додаваат вишок сол во храната имаат 41 отсто поголем ризик од развој на рак на желудникот.

На листата на најчести видови на рак во светот, ракот на желудникот е на петтото место. Ризикот од оваа малигна болест се зголемува со возраста, а најновите статистички податоци покажуваат загрижувачки пораст на инциденцата на рак на желудникот кај возрасните помлади од 50 години. Иако ракот на желудникот се јавува почесто кај мажите, жените исто така не се имуни на оваа опасност.

Фактори на ризик за рак на желудникот вклучуваат консумирање тутун и алкохол, инфекција со Helicobacter pylori и прекумерна тежина. Сепак, неодамнешните истражувања додадоа уште еден фактор – внесот на сол. Резултатите од студиите покажуваат дека луѓето кои често додаваат сол во храната имаат околу 40 отсто поголеми шанси да добијат рак на желудникот од оние кои не додаваат сол во храната.

Оштетување на мукозата и хипертензија поради сол

Врската помеѓу солта и ракот на желудникот може да се објасни на неколку начини. Прекумерната количина на сол во храната може да предизвика оштетување на слузницата на желудникот, што може да го зголеми ризикот од развој на тумори. Високиот внес на сол може да доведе и до хипертензија (висок крвен притисок), што дополнително може да придонесе за развој на рак на желудникот.

Иако солта е важна, таа треба да се консумира умерено. Се препорачува да се намали внесот на сол во исхраната и да се користат алтернативи, како зачини, билки и лимони, со цел да се збогати вкусот на храната и да се намали ризикот од рак на желудникот.

Американската агенција за храна и лекови (ФДА) препорачува ограничување на внесот на натриум на не повеќе од 2.300 милиграми дневно, што е еквивалент на една кафена лажичка кујнска сол. Сепак, просечниот Американец троши околу 3.400 милиграми дневно, што ги надминува препорачаните вредности.

Оваа статистика е алармантна ако се земе предвид дека само една кесичка пилешка супа може да содржи речиси половина од препорачаната дневна количина.

Симптоми на рак на желудникот

Симптомите на рак на желудникот често се суптилни и лесно може да се игнорираат. Надуеност, гасови и абдоминална непријатност се чести, а раната дијагноза е клучна за преживување.

Рано откриен рак на желудник има висока стапка на преживување, додека таа стапка драстично опаѓа доколку болеста се прошири.

Истражувачите од Универзитетот во Виена, предводени од нутриционистката Селма Кронштајнер-Гицевиц, сакаа да ја подигнат свеста за овој проблем. Нивната опсервациска студија, која ги анализирала податоците од базата на податоци на „Биобанк“ на Велика Британија, покажала дека и по елиминирање на другите фактори на ризик, како што се возраста и социоекономскиот статус, прекумерното внесување сол останува значаен фактор кој го зголемува ризикот од малигнитет на желудникот.

Со проценетите 26.890 нови случаи на рак на желудник што се очекуваат во Америка во 2024 година, важноста на оваа порака е јасна: препознавањето на раните симптоми и намалувањето на внесот на сол може да бидат клучни чекори за спречување на оваа малигна болест.

Треба да знаете
Последни објави