Search

Словенија ги продолжи мерките за контрола на границата со Хрватска и Унгарија за уште шест месеци

Властите во Словенија одлучија да ги продолжат граничните контроли со Хрватска и Унгарија за уште шест месеци, објавија денеска словенечките медиуми.

Оваа одлука е донесена откако Италија претходно ја објави истата мерка на словенечко-италијанската граница, пренесува СТА.

Министерот за внатрешни работи Боштјан Поклукар, соопштувајќи ја денеска оваа одлука на словенечката влада, рече дека проверките ќе продолжат да помагаат во борбата против криминалот, нагласувајќи дека тие нема значително да влијаат на животот на локалното население.

Поклукар им рече на новинарите дека граничните контроли ќе бидат во сила до 21 декември и дека ги информирал своите колеги во Хрватска, Унгарија и Европската комисија за одлуката на Словенија.

На 21 октомври 2023 година, Италија повторно ги воведе контролите на внатрешната граница на ЕУ, наведувајќи ја променливата безбедносна ситуација во Европа и на Блискиот Исток и ризиците од тероризам.

Не долго потоа, Словенија реши да го следи примерот и го стори истото на границите со Хрватска и Унгарија.

Бидејќи овие мерки за гранична контрола се пред истекување, двете земји одлучија да ги продолжат за уште шест месеци.

Објаснувајќи ги причините за тоа, Поклукар денеска изјави дека ситуацијата на Блискиот Исток не е подобрена, туку продолжува да ескалира.

„Пограничните проверки ќе продолжат да бидат насочени и ќе останат исти како и досега“, додаде тој.

Неодамна и Австрија ја продолжи граничната контрола со Словенија за уште половина година, до 11 ноември.

Треба да знаете
Последни објави