Search

(Видео) Додик: Со резолуцијата за Сребреница е потпишан крајот на БиХ

Претседателот на Република Српска Милорад Додик во интервју за РТРС посочи дека со одлуката за резолуцијата за Сребреница во Генералното собрание на Обединетите нации ќе биде потпишан крајот на Босна и Херцеговина. За утре Додик најави дека од седницата на владата на РС во Сребреница на федералната страна ќе ѝ биде предложено мирно разделување, користејќи го своето право од Дејтонскиот договор. -Дали сето тоа ќе биде забрзано или во некое догледно време тоа е прашање на процесот. Ние бираме мирно разделување и тоа ќе и го предложиме на федералната страна, кажа Додик меѓу другото. Република Српска и Федерацијата БиХ се договорни страни на Дејтонскиот договор, а со тоа и на уставот на БиХ, потсети Додик и наведе дека станува збор за опсежна злонамерна интервенција од меѓународната заедница.

Треба да знаете
Последни објави