Search

Загрижувачко истражување: Утврдено високо ниво на хербициди во спермата

Хербицидот глифосат е пронајден во примероци од француска клиника за неплодност, што повторно го отвора прашањето за ефектот на контроверзната хемикалија врз плодноста, пишува Гардијан.

Повеќе од 55 отсто од примероците на сперма од француска клиника за неплодност содржеле високи нивоа на глифосат, најчестиот уништувач на плевелот во светот, што покренува дополнителни прашања за влијанието на хемикалијата врз репродуктивното здравје и општата безбедност, покажа новото истражување.

Новото истражување исто така откри докази за ефектите на хербицидите врз ДНК и корелација помеѓу нивоата на глифосат и оксидативниот стрес во семената плазма, што укажува на значително влијание врз плодноста и репродуктивното здравје.

Намалување на глобалните стапки на плодност

– Земени заедно, нашите резултати укажуваат на негативното влијание на глифосатот врз човековото репродуктивно здравје и веројатно врз потомството – наведуваат авторите на студијата.

Трудот се појавува како дел од напорите на научниците да одговорат зошто глобалните стапки на плодност се намалуваат, а многумина се сомневаат дека изложеноста на токсични хемикалии како глифосат е значаен двигател на овој пад.

Глифосат се користи за широк спектар на прехранбени култури и во населени области во САД. Најпопуларниот производ базиран на глифосат е убиецот на плевелот на Монсанто Roundup, кој беше во центарот на правните и регулаторните битки во последниве години. Студијата на американската влада од 2023 година откри генотоксичност кај фармерите со високи нивоа на хербициди во крвта, што укажува на врска помеѓу пестицидите и ракот.

Во декември, група водечки американски јавно здравствени организации поднесоа петиција до Агенцијата за заштита на животната средина да го забрани производот, иако нејзините бранители рекоа дека нема дефинитивен доказ за неговата токсичност кај луѓето. Сепак, десетици земји ја забранија или ограничија неговата употреба.

Чеири пати повисоки нивоа

Нивоата што француските истражувачи ги пронајдоа во спермата беа четири пати повисоки отколку во крвта на мажите, што, како што пишуваат авторите, е прва ваква споредба. Тие го нарекоа наодот „загрижувачки“ и укажуваат дека хемикалијата е особено опасна за репродуктивниот систем.

Оксидативниот стрес „се смета за еден од најважните фактори за машката плодност бидејќи ја регулира виталноста и функционалноста на спермата кај цицачите“, напишаа авторите и открија „значајна позитивна корелација“ помеѓу нивото на стрес и глифосат.

Луѓето кои се занимаваат со земјоделство имале највисоки нивоа на глифосат, а 96 отсто од фармерите вклучени во студијата ја имале оваа хемикалија. Утврдено е дека и градинарите имаат меѓу највисоките нивоа, а пушачите имаат тенденција да имаат покачени нивоа, многу повисоки од непушачите. Конзумирањето органски производи немаше јасен ефект врз овие нивоа.

Авторите на студијата напишаа дека „би било мудро властите да го применуваат принципот на претпазливост“ во регулативата, што значи дека е подобро да се погреши на претпазливост за да се заштити здравјето на луѓето додека не се спроведат понатамошни истражувања за да се потврдат проблемите идентификувани во студијата.

Треба да знаете
Последни објави