Search

Би-Би-Си: Палестинците во израелските болници изложени на тортура

Израелските медицински работници и свиркачи изјавија за Би-Би-Си дека затворените Палестинци од Газа се редовно врзани за болнички кревети, со врзани очи и принудени да носат пелени, што еден од нив го опиша како „мачење“.

Еден од свиркачите изјавил дека редовно се вршат операции на пациенти без лекови против болки, што предизвикува „неприфатлива болка“.

Друг свиркач рече дека лековите против болки се користат „селективно“ и дека пациентите во критична состојба се чуваат во импровизирани воени институции без соодветна грижа поради немањето желба на државните болници да ги лекуваат.

Еден од затворениците, однесен од Газа на испрашување од страна на израелската армија (ИДФ), а подоцна ослободен, изјави за Би-Би-Си дека неговата нога мора да биде ампутирана поради недоволна грижа за засечената рана.

Лекар во воената болница каде што бил лекуван пациентот го негираше обвинението, но ги опиша лисиците и другите видови ограничувања за пациентите како „дехуманизирачки“.
ИДФ тврди дека затворениците во објектот биле третирани „соодветно и внимателно“.

Тврдењата на свиркачите се поткрепени со извештајот објавен во февруари од „Лекари за човекови права во Израел“, во кој се наведува дека израелските цивилни и воени затвори станале „апарат за мачење и одмазда“ и дека се кршат човековите права на затворениците.

Треба да знаете
Последни објави