Search

Вучиќ: Ќе бараме резолуција за страдањата на Србите од Германците во Втората светска војна и од усташите во Јасеновац

Претседателот Александар Вучиќ денеска изјави дека српскиот народ на Косово е изложен на брутален прогон и дека никогаш нема да прифати независно Косово и најави дека поради усвојувањето на резолуцијата за Сребреница, ќе бара и усвојување на резолуција за страдањата на Србите од рацете на Германците во Втората светска војна, како и од усташите во Јасеновац. „Русите наскоро ќе иницираат барање да се прогласи за геноцид германското убивање на рускиот и советскиот народ за време на Втората светска војна. Ние ќе го бараме истото за она што го направија Германците во Србија и за она што го направија хрватските усташи во Јасеновац. Но, да не кажам дека тоа ќе отвори многу други прашања за Турција и за некои други западни сили, од Индијанци до многу други“, рече Вучиќ. Српскиот претседател пред разговорот со патријархот Порфири и претседателот на Република Српска, Милорад Додик, рече дека усвојувањето на резолуцијата за Сребреница ќе ја отвори Пандорината кутија. Во секој случај, како што вели, тоа е многу тешко прашање, бидејќи го покажува односот на поединци во регионот, како и на некои светски сили.

Треба да знаете
Последни објави