Search

Тренерите ќе имаат право двапати да бараат проверка на ВАР за време на еден натпревар

Претседателот на Федерација на интернационални фудбалски асоцијации (ФИФА), Џани Инфантино најави дека тренерите во иднина ќе имаат право да бараат проверка на видео надзор (ВАР-сиостем) по двапати на натпревар. „Ќе го развиеме и подобриме ВАР. Овој систем го користат 65 национални асоцијации, но сега ќе го подобриме. Создадовме поосновна технологија со помалку камери и без судии да одлучуваат, така што е достапен за секого и полесен за распоредување. Овој систем сега се тестира. Ќе функционира така што на тренерот на секоја екипа ќе му биде дозволено да бара помош од ВАР двапати по натпревар. Ако првобитната одлука на судијата се смени по таквата барана проверка, тимот што го бара чекот сè уште има право на два проверки. Доколку по ваквата барана проверка ВАР ја потврди одлуката на судијата на теренот, тогаш тимот што го побарал го губи правото на проверка на негово барање“, објасни Инфантино за време на конгресот во Бангкок.

Треба да знаете
Последни објави