Search

Зиаде: Спроведувањето на договорот меѓу Белград и Приштина никогаш не било поитно прашање

Специјалниот претставник на генералниот секретар на ОН и шефица на УНМИК, Каролин Зијадеизјави дека спроведувањето на договорот меѓу Белград и Приштина договорен во Брисел никогаш не било поитно прашање, што може да помогне да се спречат нови кризи и да се запрат досегашните. Таа на почетокот на седницата рече дека тоа е од најголемо значење за двете страни и дека мора да бидат посветени на тоа. Зиаде истовремено ја изрази својата загриженост за декретот на ЦБК за динарот и изрази надеж дека може да се дојде до решение, поради што апелираше до двете страни да го сторат тоа. Како уште една важна работа, таа го истакна преземањето чекори кон формирање на ЗСО. „Каква и да е конечната форма, таа вклучува елементи на одржливи финансиски гаранции за локалните Срби, но и за образованието и здравството. Тоа е важен чекор кон градење доверба“, рече Зиаде. Таа додаде дека во претходниот период имала консултации со политички претставници, верски лидери, претставници на граѓанското општество и дека главното незадоволство било од нивото постигнато преку дијалог и неговиот ефект врз безбедносната состојба. „Нивото на недоверба е високо, тензиите се интензивираа во последните месеци. Во изминатите неколку месеци напорите беа насочени да се реши прашањето за легитимитетот на градоначалниците во четири општини на север населени со Срби. Србите од тие четири општини собраа доволен број потписи, над 20 отсто, за да се започне импичмент на градоначалниците избрани со помалку од четири отсто гласачи“, рече Зиаде. Според неа, процесот на отповикување на градоначалникот, одржан во неделата, поминал без инциденти, но само 253 од повеќе од 46.000 го искористиле своето право, што прави „кревката безбедносна состојба да трае“. Таа додаде дека ќе продолжи да го поддржува дијалогот со посредство на ЕУ. „Во текот на изминатата година имаше многу чекори наназад во градењето доверба. Бројните настани создадоа тешкотии и ја зголемија недовербата. Зачестената употреба на запалива реторика во двете насоки бара целосно внимание, како и одговорна акција“, рече Зиаде. Како што посочи, меѓународните институции продолжуваат да работат на дијалог и нагласи дека бројните постигнати договори даваат јасен патоказ за решавање на отворените прашања. Зиаде додаде дека во претходниот период се постигнати некои значајни резултати, како што е напредокот во однос на регистерските таблички, чекорите на енергетскиот патоказ и за прашањето на царината.

Треба да знаете
Последни објави