Search

За Русија распоредувањето на нуклеарно оружје во Полска ќе стане легитимна цел

Откако претседателот на Полска Анджеј Дуда изјави дека оваа земја е подготвена да распореди нуклеарно оружје на своја територија, се огласија бројни претставници на Руската Федерација. Меѓу првите што реагираше беше портпаролот на рускиот претседател Дмитриј Песков, кој рече дека Русија ќе ги разгледа сите опции во врска со можното распоредување нуклеарно оружје во Полска.
„Армијата, се разбира, доколку се спроведат таквите планови, ќе ја анализира ситуацијата и во секој случај ќе направи се што е потребно, сите неопходни одмазднички чекори за да ја гарантира нашата безбедност“, рече Песков. За ситуацијата се огласи и портпаролката на Министерството за надворешни работи на Русија, Марија Захарова. „Се чини дека Варшава намерно се обидува да привлече поголемо внимание од воените планери во рускиот Генералштаб. Би било логично да се претпостави дека кога американското нуклеарно оружје ќе се појави во Полска, соодветните капацитети веднаш ќе бидат ставени на списокот на легитимни цели во настанот на директна вооружена пресметка со НАТО алијансата“, рече Захарова. Таа изјавата на полскиот претседател ја оцени како провокативна. „Полските власти не кријат дека се стремат да се доближат до американското нуклеарно оружје распоредено во Европа и активно ги користат овие амбиции во нивната непријателска политика кон Русија“, рече Захарова.

Треба да знаете
Последни објави