Search

Еве кое занимање најмногу придонесува за одлична меморија во староста

Кoлку повеќе го користиме нашиот мозок на работа, толку подобро ќе функционира нашата меморија и мозокот подоцна во животот, според студијата објавена во средата во Неврологија, медицинското списание на Американската академија за неврологија. Истражувањето спроведено во Норвешка проучувало 7.000 луѓе со 305 различни работни места и забележало колку треба да го користат својот мозок во својата работа, се вели во соопштението на Американската академија за неврологија.

„Ги испитавме барањата на различните работни места и откривме дека когнитивната стимулација на работа во различни фази од животот – во текот на 30-тите, 40-тите, 50-тите и 60-тите години – е поврзана со намален ризик од благо когнитивно оштетување по 70-тата година од животот, вели авторот на студијата, др. Трине Холт Едвин, од Универзитетската болница во Осло.

„Нашите наоди ја истакнуваат вредноста на работата која бара покомплексно размислување како начин за одржување на меморијата и размислувањето во староста“, продолжи таа.

Истражувачите ја измериле когнитивната стимулација на луѓето кои извршувале повеќе физички задачи, како што се ракување со опрема или работа во фабрика, и ја споредиле со когнитивната стимулација на луѓето кои работат на работни места каде што морале да ги анализираат информациите и да ги интерпретираат на други луѓе.

Работата што резултирала со најголема когнитивна стимулација била наставата, а работата со најниска когнитивна стимулација била обезбедување или поштар, покажува истражувањето.

Подоцна ја тестирале меморијата и когнитивните способности на учесниците постари од 70 години. Студијата покажа дека луѓето кои работеле на работни места со најниски когнитивни барања имале 66% поголем ризик од благо когнитивно оштетување во споредба со оние кои работеле на работни места со повисоки когнитивни барања.

„Овие резултати покажуваат дека работата, која го предизвикува вашиот мозок во текот на вашата кариера, игра клучна улога во намалувањето на ризикот од когнитивно оштетување подоцна во животот“, објасни Едвин.

Студија од 2016 година покажа дека следните работни места помагаат во одржување на здрава функција на мозокот: менаџер, наставник, адвокат, социјален работник, инженер, физичар, лекар, стоматолог и фармацевт. Покрај тоа, една студија објавена во Лансет минатата година откри кои работни места ги ставаат луѓето на најголем ризик од деменција. Овие занимања вклучуваат продавачи, старатели, земјоделци и сточари.

Треба да знаете
Последни објави