Search

Хрватска: Огромен одѕив на парламентарните избори, до 16.30 часот излегле над 50 отсто од гласачите

Денес во Хрватска се одржуваат парламентарни избори за 11-тото свикување на хрватскиот Сабор. Повеќе од 6.500 избирачки места беа отворени во 7 часот, на кои може да се гласа до 19 часот, до кога е на сила изборниот молк.

Речиси 750 илјади гласачи или речиси четвртина од нив гласаа на претпладне. Тоа е за 130 илјади гласачи повеќе отколку на изборите пред четири години во исто време. Во јули 2020 година, во екот на пандемијата на коронавирус, во исто време излегле 18,09 отсто од гласачите, односно 620 илјади, а денеска во утринските часови излегле 747.986 од нив.

Треба да знаете
Последни објави