Search

Младите во Европа се повеќе и подолго остануваат со своите родители

Многу млади Европејци денес се соочуваат со предизвикот да најдат сопствено домување и финансиска независност, што доведе до тоа некои од нив да останат во заедница со своите родители подолго отколку што беше случај порано.

Овој феномен, познат на Запад како „продолжен престој со родители“, станува се почест во многу европски земји.

Една од главните причини за оваа промена е економската состојба. Високите цени на недвижностите, како и трошоците за живот, им отежнаа на младите да се решат да ја напуштат куќата на нивните родители, како и да добијат сопствен имот или стан под кирија. Зголемувањето на невработеноста и несигурноста на пазарот на труд придонесуваат и младите да се одлучат да останат со родителите, за да ги намалат трошоците и да обезбедат финансиска стабилност, пишува Гардијан.

Дополнително, промените во општествените норми и перцепцијата за семејните односи, исто така, влијаат врз одлуката на младите да останат подолго во родителскиот дом. Традиционалните очекувања за напуштање дома по завршувањето на училиштето се повеќе се менуваат, а живеењето со родителите станува поприфатлив избор.

Некои млади луѓе исто така избираат да останат со своите родители за да обезбедат емоционална поддршка или да помогнат во грижата за постарите членови на семејството. Овој тип на меѓугенерациски заеднички живот може да биде корисен за сите вклучени страни и придонесува за зајакнување на семејните врски.

Меѓутоа, подолготрајниот живот со родителите може да донесе и одредени предизвици. Недостатокот на приватност и автономија може да влијае на индивидуалниот развој на младиот човек, додека прекумерната зависност од родителите може да го отежне процесот на осамостојување и постигнување лична независност, пишува британскиот весник.

Треба да знаете
Последни објави