Ако сакате да внесете повеќе витамин К почнете да јадете редовно од овие видови храна

Како и секоја друга есенцијална хранлива материја, витаминот К е важен за целокупното здравје. На телото му треба за да избегне згрутчување на крвта, да ги зајакне коските и да го поддржи здравјето на срцето. Освен со лекови, витаминот К може дополнително да се внесе во организмот и преку храната, а овие видови на храна се богати со овој витамин.

Зелен лиснат зеленчук

Зелениот лиснат зеленчук, како што се кељот, блитвата и спанаќот, се одлична храна за сите оние кои сакаат да додадат повеќе витамин К во својот организам преку исхраната и салати.

Брокула

Многу луѓе уживаат да јадат брокула. Може да се консумира во различни комбинации, од вкусни кремасти супи и сосови до прилози со омилени јадења. Брокулата содржи многу хранливи материи, од кои најпознати се влакна, антиоксиданси и витамин К. Според Health Shots, консумирањето брокула добро влијае на коските и го намалува ризикот од развој на остеопороза.

Јајца

Јајцата се познати како одличен извор на протеини, но содржат и значително количество на витамин К, особено во жолчката, пренесува Health Shots. Јајцата се популарна храна бидејќи можат да се јадат на многу вкусни начини: може да се консумираат варени, пржени, како матени јајца и на многу други начини и во различни комбинации.

Боровинки

Оваа вкусна бобинка е позната по многуте здравствени придобивки и содржи различни хранливи материи, вклучувајќи антиоксиданси и витамин К. Боровинките може да се додадат во смути, јогурти, житарки, десерти или да се јадат како посебна закуска која е одлична алтернатива за слатките.

Треба да знаете
Последни објави