Search

Силјановска Давкова: Во работата ќе ме води она што сум го ветила

Кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ за претседател на државата Гордана Силјановска Давкова вечерва на митингот во Бутел рече дека тврди оти тоа што го запишала во изборната програма ќе ја води, бидејќи, како што нагласи, тоа не се обични зборови, тоа не е хартија, тоа е верба, тоа е ветување, тоа е обврска.

Според неа, власта во заминување е најстрашна власт – конфузна, хаотична, фрустрирана, несигурна, инфантилна и тогаш посега по навреди, по клевети. Тие, рече, немаат извештај и отчет за тоа што го сработиле, бидејќи правеле тоа што не смееле, а не тоа што требало во интерес на државата и граѓаните.

-Значи, нема што да кажат што ќе прават оти прашањето на народот е што сторивте, каде ви е извештајот, каде ви е отчетот. Оти мандатот на секој претседател/претседателка почнува со програма, ама завршува со извештај. Сте виделе ли такво нешто? Јас не сум видела. Веројатно го нема. А како ќе го има кога го правеа она што не смееја, така, а не го правеа тоа што мораа. Тоа што го напишаа во програмите го заборавија, ама ние ги потсетуваме. Затоа мислам дека повторно да повторам да кажам дека се во сериозен проблем. Не плашете се за тоа што го зборуваат, не ме допира мене. Понекогаш дури си велам да не е некоја фрустрација и освета на неуспешните, на лошите студенти кои се нашле на високи позиции што не ги заслужуваат, рече таа пред граѓаните на Бутел.

Според неа, крајно време е да се потсети власта во заминување и да и се каже дека тие немаат причина за самопочит, но оти народот има.

-Кога ние ќе ве инспирираме вас, кога ќе ви покажуваме секој ден дека сме тука заради вашите потреби и интереси, верувам дека нема да се срамите од нас и дека ќе бидете горди, а тоа нас ќе не’ направи горди на вас. Значи, да си ја заслужиме гордоста секој во својата област, секој таму каде што работи, секој таму каде што учи верувајте ми – гордоста не доаѓа сама, не се подарува, треба да се заслужи. Ќе ви кажам како, јас ќе ја заслужам вашата гордост, рече Силајновска Давкова.

Таа смета дека претседателот треба да се обраќа пред пратениците, да им укажува, да предлага, да трага по заедничко решение за многу прашања, да превенира.

– Јас велам деновиве да не оди чекор, чекор да не пушти надвор без во Собранието да постигне консензус за нашите државни и национални интереси од кои никој нема право да отстапува, бидејќи не ја наследил никој Македонија од дедо му или од прадедо му, туку од предците и мора да им ја остави на потомците како пристојна држава во која можеби некој од која заминал ама ќе сака да се врати затоа што тука убаво се живее, истакна таа.

Треба да знаете
Последни објави