Search

„Гугл“ се согласи да ги избрише податоците од пребарувањето на Интернет

Американскиот технолошки гигант Гугл се согласи да избрише милијарди записи од пребарувањата на интернет за да ја реши тужбата поднесена од корисници кои тврдат дека компанијата ја прекршила нивната политика за приватност.

Условите за спогодбата беа поднесени претходно оваа недела во федералниот суд во Калифорнија и се чека зелено светло од главниот судија.

Адвокатите на тужителите ја проценуваат вредноста на тужбата од пет до 7,8 милијарди долари, објави порталот „Пословни“. Во медиумите се забележува дека „Гугл“ нема да плати отштета, туку дека корисниците можат да го бараат отштета преку приватни тужби.

Потсетуваат дека колективна тужба против „Гугл“ била поднесена уште во 2020 година во име на милиони корисници кои ја користеле опцијата за „анонимно“ пребарување на Интернет од 1 јуни 2016 година.

Обвинителите тврдат дека аналитиката, колачињата и апликациите ѝ дозволуваат на Алфабет, матичната компанија на Гугл да ја следи активноста на корисниците кои ја избрале „анонимната“ варијанта на прелистувачот, вклучително и Гугл Хром, а коментарот е дека тој се претворил во „неодговорно богатство на информации“ за нашите пријатели, омилена храна, хоби, навики за купување и „најинтимните и потенцијално срамните работи“ што ги бараме на интернет, тврдат обвинителите.

Како што е наведено, како дел од спогодбата, компанијата се обврза да ги ажурира информациите за податоците што ги собира при „приватниот“ преглед и во следните пет години да им овозможи на корисниците на опцијата „анонимно“ прегледување да блокираат „колачињата“ на други компании.

– Тоа значи дека „Гугл“ ќе собира помалку податоци од прегледите на приватни корисници и ќе заработува помалку од податоците – најавија адвокатите.

Претставникот за медиуми на компанијата рече дека се задоволни од спогодбеното решавање на тужбата, иако од самиот почеток сметаат дека е неоснована.

– Никогаш не поврзуваме податоци со корисниците доколку користат „инкогнито“ режим на работа – рече претставникот на „Гугл“ и додаде дека со задоволство би избришале стари технички податоци кои ниту биле поврзани со поединечни корисници, ниту се користеле за каква било форма на персонализација.

Треба да знаете
Последни објави