Search

Во Ел Салвадор, 75 отсто од членовите на бандата се зад решетки, вели министерот за безбедност

Седумдесет и пет отсто од осомничените членови на банди во Ел Салвадор се уапсени, рече министерот за безбедност, две години откако претседателот Наиб Букеле им објави „војна“ на овие организации.

На 27 март 2022 година, Букеле објави безмилосна „војна“ на бандите кои контролираат голем дел од земјата, по рекордните 87 убиства во еден викенд. Две години подоцна, министерот за безбедност, Густаво Вилаторо објави дека се уапсени 79.184 осомничени членови на овие криминални организации.

-Со регистарот на апсења што го имаме, можеме да кажеме дека сме 75 отсто од планираното и дека ни недостасуваат 25 отсто, изјави министерот за локална телевизија. Тој додаде дека речиси 25 илјади осомничени членови на банда допрва треба да бидат уапсени, но нагласи дека не сите од нив се во Ел Салвадор.

Откако стапи на сила вонредната состојба во март 2022 година, властите конфискуваа 8.122 возила, 3.965 огнено оружје и 20.140 телефони, покажуваат официјалните бројки.

Со масовното распоредување на армијата и полицијата, владата во голема мера успеа да ги разбие криминалните мрежи кои практикуваа изнуда, трговија со дрога, убиства и го тероризираа населението.

Треба да знаете
Последни објави