Search

Таравари: Гостивар го има најдобриот центар во регионот за третман на деца со аутизам

По повод одбележувањето на Меѓународниот ден на аутизмот, во Гостивар беше организирана трибина на тема „Аутизам, достигнувањата, предизвиците и институциите”. Присутните зборуваа и за третманот на учениците со аутизам во образовните институции во општина Гостивар. Претседателскиот кандидат и градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари, истакна дека како локална самоуправа за неколку години во Гостивар се формирани два центри за аутизам, „Blue Puzzle” и Мултифункционалниот центар, и дека овие центри се ретки во нашиот поширок регион.

Ваљон Емини, лидер на здружението „Blue Puzzle”, рече дека од формирањето на Центарот за аутизам до денес во Гостивар, тој функционира без никакви пречки и целосно деполитизиран. Покрај локалната самоуправа, центарот има институционална поддршка и од Министерството за образование и култура и многу приватни донатории и дека во моментов се лекуваат 40 деца, а сите услуги се бесплатни.

Панелот беше организиран од Секторот за социјална заштита, здравје и детска заштита при општина Гостивар. Имерлије Салиу од ова одделение информираше дека на оваа средба инклузивниот училишен персонал се информира за третманот на учениците со аутизам, законските обврски кон овие ученици и правата на родителите на учениците со аутизам.

Дискусијата беше интерактивна, а дел од панелот беше Афердита Хамза – раководител на Одделението за социјална заштита, здравје и детска заштита при општина Гостивар; Самир Гербле – дефектолог и Зумрета Џемаили – дефектолог и рехабилитатор – логопед.

Треба да знаете
Последни објави