Search

Доктор откри како можете да се ослободите од стресот за само 30 секунди

Стресот е секојдневна појава, но понекогаш може целосно да не совлада, попречувајќи го нормалното функционирање. Токму за ова зборува докторот Каран Рајан, кој ја нагласува важноста на дишењето како клучен фактор за ослободување од стресот.

-Дишењето влијае на работата на срцето. Секој здив ја придвижува дијафрагмата надолу, стискајќи го срцето, што го забрзува отчукувањата на срцето. Како што издишуваме, дијафрагмата се крева, срцето се опушта, а пулсот се забавува – објаснува д-р Рајан. Тој препорачува да се фокусирате на бавно и длабоко дишење за да се зголеми вагусниот тон и да се забави отчукувањата на срцето, а со тоа да се олеснат стресните ситуации.

Вагусниот тон е клучен за регулирање на телото во мирување, а дишењето е најефективниот начин за ослободување од стресот, се согласува Британската национална здравствена служба (НХС), која препорачува релаксирачки техники на дишење.

Стресот може да предизвика различни физички симптоми како главоболки, мускулна напнатост, стомачни проблеми и забрзан пулс, но и психолошки проблеми како проблеми со концентрацијата, одлучувањето и чувството на безнадежност и заборавеност.

Нутриционистката Натали Ламб ја нагласува важноста од воведување на релаксација во вашата дневна рутина. Таа препорачува различни активности како јога, медитација, физички вежби или пешачење, а ја нагласува важноста од мали паузи и квалитетен сон како клучни фактори во борбата против стресот.

Накратко, справувањето со стресот бара сеопфатен пристап кој вклучува свесно дишење, активности за релаксација и соодветна грижа за телото со цел да се одржи менталното и физичкото здравје.

Треба да знаете
Последни објави