Search

Ајакс го суспендираше генералниот менаџер поради тргување со информации

Надзорниот одбор на холандскиот фудбалски клуб Ајакс го суспендираше генералниот директор на клубот Алекс Крузе поради наводно тргување со информации, соопштија денеска од клубот. Ајакс изјави дека одлуката е донесена откако Надзорниот одбор дознал дека Крос купил 17.000 акции на Ајакс една недела пред да биде назначен за извршен директор на 2 август 2023 година, што укажува на тргување со информации, што е кривично дело.

„Ова е многу штетно за клубот. Времето на неговото купување акции укажува на тргување со информации. Надзорниот одбор заклучи дека позицијата на Крус како директор е неодржлива“, изјави претседателот на надзорниот одбор, Мајкл ван Праг.

Надзорниот одбор ќе ги преземе должностите и одговорностите на Крус.

Од Ајакс изјавија и дека во најкраток можен рок ќе се одржи вонредно собрание на акционери на кое ќе се сослушаат акционерите за разрешувањето на Крус, а потоа Надзорниот одбор ќе одлучи за прекин на соработката.

Треба да знаете
Последни објави