Search

Сé повеќе луѓе во Сингапур ја доживуваат стотата, а истражувач на долговечноста ја открива нивната тајна

Сингапур е најновата „сина зона“ во светот, дефинирана како место каде што луѓето живеат подолго и поздраво.

„Сингапур има највисоко здравствено прилагоден животен век во светот. Значи, што и да направил Сингапур, тој работел на создавање најдолг и најздрав живот на планетата“, рече истражувачот за долговечност кој го измислил терминот „сина зона“, Ден Бутнер за ЦНБЦ. Сините зони се места кои имаат десет пати повеќе стогодишници по глава на жител од САД.

Петте оригинални сини зони се: Икарија (Грција), Окинава (Јапонија), Никоја (Костарика), Сардинија (Италија) и Лома Линда (САД), но Сингапур е на новата листа на Бутнер, наречена „Сина зона 2.0“. Додека оригиналните сини зони беа создадени од природни околности, сините зони 2.0 беа создадени од човекот.

„Старите сини зони исчезнуваат затоа што се американизираат. Механизацијата ја заменува физичката активност, а технологијата ги одвојува луѓето од интеракцијата лице-в-лице“, објасни Бутнер. Во 2004 година, тој ги здружи силите со Национал Географик и Националниот институт за стареење.

Тимот идентификуваше делови од светот каде луѓето живеат подолго, а потоа работеше да открие зошто и како луѓето во таквите заедници имаат подолг животен век. Бутнер и неговиот тим открија девет клучни фактори кои се тајната за долговечноста на најздравите луѓе во светот.

Ова се деветте принципи:

Редовна физичка активност во секојдневниот живот.

Животна цел.

Одржување на рутини за намалување на стресот.

Престануваме да јадеме кога чувствуваме дека сме сити 80 проценти.

Потрошувачка на храна од растително потекло.

Умерено и редовно консумирање алкохол.

Активност на заедницата.

Одржување блиски односи со саканите.

Дружење со луѓе кои негуваат здрави навики.

Треба да знаете
Последни објави