Search

Рекордно мал број раѓања во Италија

Бројот на родени во Италија е на рекордно ниско ниво во 2023 година, паѓајќи 15 години по ред, објави денеска државниот завод за статистика ИСТАТ, додека бројот на жители продолжува да се намалува.

Постојаниот пад на наталитетот во Италија се смета за национална вонредна состојба, но и покрај тоа што последователните влади ветија дека падот на наталитетот ќе го направат приоритет, ниту една досега не можеше да го запре падот.

Минатата година, Италија забележа 379.000 раѓања, што е пад од 3,6 отсто во споредба со 2022 година и пад од 34,2 отсто во однос на 2008 година. Тоа беше најниската бројка од обединувањето на земјата во 1861 година.

Стапката на фертилитет падна на 1,20 деца по жена од 1,24 во 2022 година – далеку под стапката од 2,1 потребна за стабилна популација.

Спротивно на тоа, минатата година беа регистрирани околу 661.000 смртни случаи, што е пад од претходните три години кога Ковид ја зголеми стапката на смртност во Италија.

ИСТАТ објави дека очекуваниот животен век исто така скокнал минатата година на 83,1 година, шест месеци повеќе од 2022 година.

Додека во 2023 година имаше околу 282.000 повеќе смртни случаи отколку раѓања, вкупното италијанско население се намали за само 7.000 на 58,99 милиони благодарение на поголемите пристигнувања на странски мигранти и враќањето на италијанските емигранти.

Во 2023 година странците сочинувале 8,99 отсто од населението на земјата, односно вкупно 5,3 милиони, што е за 3,2 отсто повеќе од претходната година, а најголем дел од нив живеат на северот на земјата.

Вкупното население на Италија е во постојан пад од 2014 година, со кумулативна загуба оттогаш од повеќе од 1,36 милиони луѓе, еднаква на населението на Милано, вториот по големина град во земјата.

Минатиот септември, ИСТАТ соопшти дека Италија може да изгуби речиси 10 отсто од своето население во следните 25 години, а бројот на жители треба да падне, според основното сценарио, на 54,4 милиони до 2050 година.

Истакнувајќи го брзото стареење на населението во Италија, ИСТАТ рече дека речиси секој четврти жител е над 65 години, со повеќе луѓе над 80 отколку под 10 години за прв пат. Пред половина век, односот беше еден спрема девет.

Треба да знаете
Последни објави