Search

Битиќи: На ВМРО-ДПМНЕ им е непријатно кога гледаат како платите растат

На социјалните мрежи вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи одговори на тврдењата на ВМРО-ДПМНЕ за економскиот стандард.

,,Разбирам дека на ВМРО-ДПМНЕ им е непријатно кога гледаат дека во последните 7 години имаме раст на платите, па и разбирам дека мора некако да го оправдаат својот неуспех и немање грижа за животниот стандард на граѓаните во нивно време.

Но, сепак… грешките (сакам да верувам ненамерни), се почетнички. Економија 1.0.

Прво, споредувате два економски неспоредливи временски периоди. 2006 до 2016 (10 години) и 2017 до 2023 (6 години).

Второ, креирате заблуда кај граѓаните со не вклучувањето на 2.300 денари за хранарината и превозот во пресметките за плата (кои пред 1-ви јануари 2009та година се исплаќаа одделно). Па ако ги додадеме овие 2.300 денари на просечната плата за 2006 година, еве какви се соодносите за раст од 2006-2016 и 2016-2023.

Подолу, коригиран, точен график” пишува Битиќи.

Треба да знаете
Последни објави