Search

Маската „Илијада“ на Гимназијата „Јане Сандански“ избрана за најдобра маска на Струмичкиот карневал

Маската „Илијада“ на Гимназијата „Јане Сандански“ е прогласена за најдобра во категоријата групна маска со 50 и повеќе лица на Струмичкиот карневал и и припадна парична награда од 1.000 евра.

Покрај тоа, ова маска освои втора награда за алегориско возило и прво место од онлајн гласањето на публиката. Ова го соопшти жири комисијата на карневалот на денешната прес – конференција на која беа соопштени наградените маски во повеќе категории.

Во оваа категорија второто место и припадна на маската „Газели“-Радовиш во висина од 900 евра, а третата награда ја делат маските „Комедија дел арте“ на СОУУД „Димитар Валхов“ од Струмица и „Аладин во Ѕвездениот град“ на ДСУРЦ “Никола карев“ од Струмица.

Во категоријата на маски со 30 до 50 лица најдобра е маската „Порака“ на Здужението „Струма“, втора е „Пајаци на карневал“ на Карневалско здружение „Астра“, а третата награда ја маската „Холандија на дланка“ на ООУ „Видео Подгорец“.

Во категоријата групна маска со 20 до 30 учесници најуспешна е маската „Медени колачиња“ на ООУ„Сандо Масев“-Струмица, а маската „Моќта на боговите“ на ООУ “Маршал Тито“ Струмица го освои првото место во категорија на маски од 10 до 20 лица.

Маската „Гладијатор“, на Марија Иванова е најдобра во категорија од 1 до 5 лица.

Награда за најдобра дебитантска групна маска е „Звукот на деведесеттите“ на ООУ „Никола Вапцаров“-Струмица, а жири комисијата на сите учесници во карневалот ќе им додели плакети.

Вкупниот награден паричен фонд за карневалските награди изнесува 8.350 евра, а наградите на најдобрите карневалски маски ќе им бидат доделени утре.

Треба да знаете
Последни објави