Search

Силен раст на кинескиот извоз

Кинескиот извоз силно порасна во јануари и февруари, покажаа податоците на царината, што сигнализира закрепнување на глобалната трговија.

Во првите два месеци од годинава извозот од втората по големина светска економија порасна за 7,1 отсто во однос на истиот период во 2023 година.

Царинската управа ги собира податоците за првите два месеци од годината за да ги неутрализира осцилациите поврзани со подвижната лунарна нова година, која падна во февруари годинава. Во декември извозот е зголемен за 2,3 отсто во однос на истиот месец од 2022 година Увозот во јануари и февруари е зголемен за 3,5 отсто во однос на истиот период лани, по стагнацијата на крајот на 2023 година.

Амбициозни цели за економски раст

Трговскиот биланс за првите два месеци од годинава покажа суфицит од 125,16 милијарди долари. Во декември таа изнесуваше 75,3 милијарди долари.

Кинескиот извоз во САД повторно порасна во јануари и февруари, за пет отсто. Во декември потона за 6,9 отсто. Извозот во Русија скокна за 12,5 отсто.

Извозот во ЕУ е намален за 1,3 отсто

Кинескиот премиер Ли Кианг во вторникот објави дека тие се стремат кон стапка на раст од околу пет проценти оваа година и вети дека ќе го трансформираат развојниот модел кој во моментов многу се потпира на извозот на готови производи.

Треба да знаете
Последни објави