Search

Копнениот персонал на Луфтханза повика на нов штрајк

Синндикатот Верди повторно го повика персоналот на германската авиокомпанија Луфтханза да штрајкува во четврток и петок, што се очекува да влијае на патниците.

Штрајкот за платите и условите треба да започне во областите поврзани со патниците во 4 часот наутро во четврток и да заврши во 7:10 часот во сабота.

Веќе имаше два брана на штрајкови во тековниот спор околу платите за околу 25.000 вработени како копнен персонал, секој парализирајќи го патничкиот сообраќај по околу еден ден.

Минатата недела Верди организираше штрајкови во техничките и одделите за ракување со товар на Луфтханза за да ја принуди компанијата да даде подобра понуда.

Верди побара 12,5 отсто поголема плата и бонус за инфлација во текот на една година. Луфтханза досега понуди 10 отсто поголема плата за 28 месеци.

Следната рунда преговори е закажана за 13 и 14 март. Верди е подготвен да преговара порано само ако биде дадена подобра понуда.

Треба да знаете
Последни објави