Search

Трамп нема пари да плати целосна кауција

Поранешниот американски претседател Доналд Трамп не може да плати целосна кауција од пресудата за измама од 454,2 милиони долари и предлага залог од 100 милиони долари под закана за одземање, изјавија неговите адвокати.

Трамп поднесе жалба на пресудата од 16 февруари на судијата Артур Енгорон од државниот суд на Њујорк во Менхетен, според која му е забрането три години да има висока позиција во њујоршки компании и да бара заеми од банки регистрирани во таа сојузна држава.

Трамп мора да плати 454,2 милиони долари

Ова е пресудата на судијата Енгорон е во случајот што го покрена њујоршката обвинителка Летиција Џејмс, која го обвини поранешниот претседател и неговиот семеен бизнис дека ја прецениле вредноста на имотот со цел да ја зголемат нивната нето вредност и да добијат подобри услови за кредит и осигурување.

Судијата му одреди казна од 354,9 милиони долари на Трамп, која до минатата недела порасна на 454,2 милиони долари поради камата. Каматата се акумулира за уште 112.000 долари секој ден.

Во поднесокот до апелациониот суд, адвокатите на Трамп рекоа дека „оваа претерано висока сума од пресудата, во комбинација со незаконската и неуставна забрана за какво било ново позајмување, ќе го оневозможи склучувањето заеми под закана од одземање и на тој начин да се плати целата кауција“.

Адвокатите на Трамп бараат кауција од 100 милиони долари

Тие тврдат дека 100 милиони долари кауција, заедно со бројните имоти на Трамп, под постојан надзор на судски монитор назначен од Организацијата Трамп би биле повеќе од доволни за да се задоволи казната.

Адвокатите на Трамп, исто така, побараа привремен прекин на извршувањето на пресудата за време на жалбениот процес, велејќи дека тој ќе претрпи „ненадоместлива штета“ доколку обвинителот Џејмс го принуди да продава недвижен имот за да собере средства.

Поранешниот претседател, исто така, се обидува да избегне плаќање целосна кауција бидејќи се очекува да поднесе жалба на минатомесечната пресуда за клевета од 83,3 милиони долари во корист на авторот Е. Џин Керол.

Во тој случај, тој поднел барање до судијата да му дозволи да се жали без кауција или да плати гаранција без можност за извршување во висина од најмногу 24,5 милиони долари.

Треба да знаете
Последни објави