Search

Офталмолог укажува на 3 знаци на срцева болест што може да се видат во очите

Болестите на срцето се една од водечките причини за смрт во целиот свет, а токму во очите понекогаш можеме да видиме дека нешто не е во ред со еден од најважните органи во телото. Според специјалистот за офталмологија др. Одри Таи важно е да се обрне внимание на три знаци.

„Во очите може да се видат некои показатели за ризикот од срцеви заболувања или васкуларен систем“, истакна др. Таи.

Тие три знаци се жолти испакнатини околу очите, пулсирачки зеници и промени на мрежницата.

Жолти испакнатини околу очите

Жолтите испакнатини околу очите се нарекуваат ксантелазма. Тие се симптом на висок холестерол, состојба која може да го зголеми ризикот од итни медицински состојби, како што се срцев удар и мозочен удар.

„Тие често се гледаат на или околу очните капаци, а можат да бидат особено забележливи кон средината на лицето. Овие жолти испакнатини не влијаат на видот и не се болни, но можат да укажуваат на високи нивоа на триглицериди или ЛДЛ холестерол“, рече таа. .

Ако забележите жолти испакнатини, нема потреба од паника. Само побарајте совет од вашиот лекар.

Пулсирачки зеници

Д-р. Таи тврди дека зениците кои се шират со отчукувањата на срцето може да бидат знак за протекување на срцевиот залисток. Ако се сомневате дека вашите зеници пулсираат, побарајте лекарска помош.

Овој симптом не можете сами да го видите во огледало, но за тоа ќе ве предупреди офталмолог. Тоа може да биде знак за ран дијабетес или висок крвен притисок, главен фактор на ризик за срцеви заболувања.

Промени во мрежницата

„Овој симптом е најдобар пример за тоа зошто е важно да се оди на редовни очни прегледи, особено ако имате над 40 години, ако имате дијабетес или некој друг ризик фактор за срцеви заболувања или болести на крвните садови“, рече др. Таи.

Промените во мрежницата или оштетувањето на ситните крвни садови на мрежницата во задниот дел на окото може да бидат знак за дијабетес или висок крвен притисок.

Треба да знаете
Последни објави