Search

Вежби за вратот кои го намалуваат подбрадокот

Начинот на кој живееме влијае на нашиот изглед. Покрај болката во вратот по долго седење на компјутер, тоа често е придружено со напнатост во мускулите на лицето. Сето тоа доведува до брчки и уморен изглед, а појавата на подбрадокот е уште една нуспојава која не не радува.

Стандардните вежби за релаксација на вратот не се секогаш ефикасни. Тоа е затоа што е важно да се земат предвид сите други делови од телото бидејќи мускулите и нервите на вратот се поврзани со други делови од телото. Затоа е важно да се опуштите целото тело пред да започнете со вежбите. Овие неколку вежби можете да ги правите и дома и во канцеларија.

Истегнување на страничната површина на вратот

Почетната положба за оваа вежба е таква што додека стоите, со сила ја повлекувате едната рака надолу додека ја влечете главата во спротивна насока. На пример, ако вашата лева рака е свртена надолу, свртете ја главата надесно. Треба да почувствувате напнатост во мускулите на левата страна на вратот. Додека ја одржувате напнатоста, полека менувајте ја положбата на главата со тоа што малку ќе ја навалите напред и назад за да ги истегнете сите мускулни влакна на страничната површина на вратот. Повторете на спротивната страна од телото.

Истегнување на предната површина на вратот

Вежбите за вратот кои ја кријат брадата можат да бидат многу ефикасни, но многу е важно да ги правите правилно. Во оваа вежба треба да ја истегнете предната површина на вратот. Додека стоите, повлечете ги двете раце надолу и малку напред, и навалете ја главата наназад, насочувајќи го горниот дел од главата надолу.

Истегнување на задниот дел на вратот

Свиткајте ги прстите и ставете ги на задниот дел од главата. При издишување, малку спуштете ја главата, а додека вдишувате обидете се да ја кренете назад, но пружете се со рацете. Потоа издишете и повторно спуштете ја главата малку. Изведете ја оваа вежба многу внимателно за да не се повредите. По ова, повторно истегнете го предниот дел на вратот.

Сепак, најдобриот третман е превенцијата. Во текот на денот правете кратка пауза на секои 45-60 минути и истегнете ги мускулите на вратот, а повремено правете ги овие вежби за вратот кои ја кријат брадата. Исто така, многу е важно да спиете во удобна положба. Најдете ја вистинската потпора за вратот, така што перницата ќе им овозможи на вашите мускули да се релаксираат за време на ноќниот сон

Треба да знаете
Последни објави