Search

Црвената полумесечина ги прекина операциите во Газа, остро обвинувајќи го Израел

Палестинската Црвена полумесечина ги суспендираше „координираните медицински мисии“ во Газа на 48 часа, бидејќи не може да ја обезбеди безбедноста на своите тимови, како и на повредените и болните, напишаа тие во вчерашното соопштение. Суспензијата значи дека тимовите повеќе нема да работат во областите каде што е присутна израелската армија, изјави здружението за Си-eн-eн.

Здружението го обвини Израел дека не ги почитува процедурите и механизмите за координација договорени со Обединетите нации.

И покрај претходна координација со израелската војска, Црвената полумесечина објави дека војниците постојано го малтретирале нивниот персонал и пациентите. Завчера тие предупредија на случај кога израелските сили приведоа конвој кој ги евакуираше итните пациенти од болницата Хан Јунис во Рафах. Тие, наводно, го задржале конвојот повеќе од седум часа.

Црвената полумесечина напиша дека тоа се случило и покрај тоа што окупаторските сили знаеле по кој пат ќе оди конвојот, како и идентитетот на персоналот кој ќе биде со пациентите.

Црвената полумесечина напиша дека им треба трета страна за да ги координира безбедносните дозволи за да влезат во областа каде што се наоѓа ИДФ. Обично тоа го прават со Меѓународниот комитет на Црвениот крст, Светската здравствена организација или Канцеларијата на ОН за координација на хуманитарни прашања.

На 5 февруари, израелските сили погодија конвој со храна на пат кон Газа. После тоа, пратката на храна беше прекината на одредено време. Минатата недела, конвоите со храна продолжија, но некои камиони беа пресретнати од ограбувачите, што ја натера Светската програма за храна повторно да ги прекине пратките со помош.

Светската програма за храна напиша дека тие ќе се обидат да ги обноват пратките што е можно поскоро и дека на Газа и треба големо проширување на хуманитарна помош за да се спречи катастрофа.

Треба да знаете
Последни објави